Loading

История

Изненадващо откритие на археолози край Трън

Изненадващо откритие направиха наскоро археолози близо до Трън. Необичайно погребение в некропол от V век беше намерено от екип „Агрианика”, с научен ръководител Василка Паунова – археолог в Регионален исторически музей – Перник.

Екипът се зае да спаси от ограбване и пълно унищожение един от най-интересните антични обекти в района. В продължение на десетилетия той бе вандалски разкопаван от иманяри. Археологическите проучвания в Трънско бяха възстановени след 9 години прекъсване, благодарение на финансова подкрепа от Община Трън. Въпреки финансовите затруднения кметът Станислав Николов приоритетно осигури средства за археологически разкопки. Така Трън се оказа единствената община, подпомогнала спасяването и проучването на богатото си културно-историческо наследство и изненадващите открития не закъсняха.

В Трънския музей ще бъде представена изложба от римско стъкло

В средата на лятото в Трънския исторически музей ще бъде представена изложба от римско стъкло. Това каза за Радио „Фокус" - Пирин директорът на музея Кирил Марков. Той допълни, че изложбата се организира съвместно с Пернишкия исторически музеи и помощта на археолога Василка Паунова. Изложбата ще включи запазени и реставрирани чаши от Прекоримския период от II - III век.

Трънската районна прокуратура

Поради многото исторически дадености и предпоставки има и най-дълголетната и продължителна история от районните прокуратури, които днес влизат в състава на Окръжна прокуратура Перник. Историята й започва след Освобождението /1878 г./ и с първото териториално деление на България от 1879 г., когато е образувана Трънската третостепенна област, в състава на която са влизали Трънски и Царибродс

Село Еловица

Селото Еловица е разположено в красив планински район.

Забележителности в селото

Пещера, вековни букови и дъбови гори

За село Туроковци

Село Туроковци се намира в Средна Западна България, на 6 км от гр. Трън и само на 86 км от столицата София. Разположено е в една от най-красивите части на Трънския край - там където китното Знеполе се среща с величествената Руй планина - на 800 м. надморска височина. От тук тръгва една от трите маркирани пътеки към едноименния планински първенец, висок 1706 м.

motorna_sheina.jpg

Профил на Калоян Димитров

Лична информация

Име: 
Калоян
Фамилия: 
Димитров
Дата месец и година на раждане: 
11.12.1989
Месторождение: 
София
Местоживеене: 
София
Пол: 
Mъж

За село Къшле

Село Къшле се намира в община Трън. То е разположено в планински район. Мястото е непознато за много хора, но има красива природа. Намира се на приблизително 1 км. по права линия от граничната бразда със Сърбия. Към юли 2006 година вече няма постоянни жители. Къщите, които се намират разпръснати по махалите вече са полуразрушени от природните стихии.

село Ломница

Селото е разположено в планински район по долината на малка река, извираща от подножието на връх Руй. Още от турско време по склоновете на двата хълма, които обграждат селото, има махали от по няколко къщи, които са пръснати. Село Ломница е дълго приблизително 6 км. Последните къщи на махала "Карчини" се намират в Подножието на "Сип" на не повече от километър от границата със Сърбия.

Една идея обединява четири общини

Четири са общините от средна западна България, които ще реализират проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е на стойност половин милион лева. Трън, Брезник, Сливница и Драгоман ще съставят една обща карта, като в нея ще бъдат нанесени важните за посещение обекти в тези общини. Целта е привличане на туристи и запознаването им с богатата история.

Подновяват разкопките на автентичен римски некропол край с. Забел

През 2012 година ще бъдат подновени разкопките на античния римски некропол край село Забел, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на местния музей Кирил Марков.

Заради липса на средства работата по обекта е била приключена и отложена за няколко години. Обезлюдяващият се сега край е бил богата римска провинция със силно развит металодобив.

На днешния ден

На днешния ден през 1877 година, в с. Врабча, Трънско, капитан Симо Соколов обявява Шопското (Трънското) въстание, обхванало районите на Западните български покрайнини. Това е част от националноосвободителното движение на българите, съвпаднало с Руско-турската освободителна война (1877 - 1878). Същия ден завършва прехвърлянето на Западния отряд през Стара планина. На 27 декември 1877 г.

За село Слишовци

Село Слишовци се намира в община Трън, област Перник.

Отстои на 17 км западно от гр. Трън и на 63 км северозападно от Перник. Столицата София е на 92 км източно. ГКПП Стрезимировци, който свързва България със Сърбия, е на около 3 км.

За село Забел

Село Забел е разположено в планински район. В близост е до границата на България със Сърбия. На около 76 км от столицата София.

Културни и природни забележителности

Разпространи съдържание