Loading

За село Забел

Село Забел е разположено в планински район. В близост е до границата на България със Сърбия. На около 76 км от столицата София.

Културни и природни забележителности

Преданието говори, че името на селото произлиза от жената живяла в римската вила наречена "Изабела". Над селото, северозападно преди гората е имало представителна римска вила от II-IV век, с подово отопление (хипокауст), мозайки и луксозни облицовки. Сградата в момента е унищожена, но все още се намират артефакти от местното население (пръстени, керамика, монети и др.). Проучвана е през 1970-те г. от проф. Димитрина Джонова (НИПК) и Пернишкия музей.

Пак над селото на 1 км североизточно, в местността "Свети Спас", където е имало оброк, е разкрито и частично проучено римско гробище (некропол с могили и плоски погребения) от II-IV век, принадлежал на античното рударско население, живяло по тези места. Разкопаван е през 1999-2003 г. от Василка Паунова и екип от музея в Перник. Многобройните находки оттук (златни обеци, глинени съдове и урни, стъклени чаши, купи и лампи, фибули, накити и монети) сега се пазят в РИМ-Перник.

Чешмата на Забелски хан също вероятно е построена още по римско време. При копаене не е намерен водоизточника, а водопровод от глинени тръби, засечен на ок. 500-600 м северно в нивите, идващ право от Руй планина. И до днес водата ежедневно тече от масивна каменна основа и корито, през 5 месингови чучура.

Други забележителности:

Забелски манастир - разположен на 2 км. северно от село Забел.

Връх Руй - на 2 часа и 30 минути северно от село Забел.