Loading

Образование

Детска градина и училището в Трън ще бъдат включени в списъка на средищните детски градини и училищ

През учебната 2016/2017г. детската градина в Трън е била посещавана от 94 деца,очаква се през 2017/2018г. броят им да спадне до 73. Децата в задължителна предучилищна възраст наброяват 40.

Превантивна беседа по пътна безопасност проведоха трънски полицаи с ученици от СОУ „Гео Милев”на възраст 12-18 години

Инициативата е част от дейностите, свързани с акцията на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” и е реализирана в рамките на откриващите се в града „Трънски детски олимпийски игри” 29 юни – 04 юли. Предстои провеждането на ролева игра „Познавам ли пътните знаци”, насочена към повишаване на пътната култура у подрастващите.

100 деца от Трънската гимназия учат в 4 полуинтернатни групи по 25 във всяка

Те се обучават по проекта „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“. Това дава възможност за развитие способностите на учениците чрез участие в различни форми на извънкласната дейност.

няма
няма

Училището в Трън предлага целодневна форма на обучение

В Трън се откри новата учебна година .Кметът на граничната община Станислав Николов споделя,че не очаква проблеми за нормалното и протичане.От ръководството на единственото учебно заведение в Трън информират,че се притесняват заради липсата на ограда,която да обезопасява двора на учебното заведение,който и без това е в лошо състояние .Според школската управа училището не е завършено като проект

снимка от село Шипковица сн: selo.bg

Ограбиха детската градина в Трън

През нощта на 3 срещу 4 юни 2012г. , неизвестни лица са се възползвали от незатворен прозорец и проникнали в детското заведение. Разбили са две врати на втория етаж, откъдето са откраднали 2 броя компютри, монитор, стереоуредба и други вещи.

По случая в РУП Трън е образувано досъдебно производство и работата продължава.

проф. Саздо Иванов

В началото на този месец се навършиха 113 години от рождението на проф. Саздо Иванов. Роден на 02.04.1899 г. в гр. Трън. Майка му произхожда от голямата и добре известна фамилия Байкушеви. Баща му е от с. Слишовци също от известна, но бедна фамилия Тричкови.

Община Трън ще санира сградата на местно училище

Община Трън ще санира сградата на местно училище със средства по европейски проект. За Радио "Фокус"-Пирин кметът на община Трън Станислав Николов обясни, че проектът "Община Трън-отговорност към бъдещето, прилагане на мерки за енергийна ефективност", вече е подписан.

Разпускат в дървена ваканция учениците от Трън

Термометърът тази сутрин е отчел рекордно ниска температура в село Главаноци - минус 32 градуса. В Трън температурата също не се е различава съществено. Градусите там са паднали до минус 27. Децата от пограничния град излизат в дървена ваканция до петък, поради големия брой болни от грип. 

Ремонти през май преобразяват училището и читалището в Трън

Ремонт на стойност 1.3 млн. лева предстои да бъде извършен в сградите на училището и читалището в Трън. Проектът включва и саниране на двете сгради. Той е получил одобрение от Националния доверителен фонд, съобщи кметът Станислав Николов. СОУ "Гео Милев" и читалището, което носи името на известната трънска певица Гюрга Пинджурова са построени преди около 40 години и не са обновявани от тогава.

Ах, този трън...

МАГАРЕШКИ ТРЪН - ЗА КАКВО И КАК СЕ ИЗПОЛЗВА?

Детска полицейска академия отваря врати в Трън

Детска полицейска академия се подготвя в Трън. Целта е подрастващите да се запознаят с професията на полицаите и да се научат да спазват законите.

Организаторите целят и да помогнат на учениците да се справят с гнева и страха, без да използват агресия.

Учителка пише речник на трънските думи в английския език

Учителка по английски език от Перник, но с корени покрай браздата със Сърбия, подготвя уникален английско-трънски речник. От години Мила Грънчарова събира еднакви думи между чуждия език и най-колоритния диалект у нас. Смята да ги издаде като помагало. В сбирката й има изрази, които са пълни близнаци и по звучене, и по значение.

Разпространи съдържание