Loading

Изненадващо откритие на археолози край Трън

Изненадващо откритие направиха наскоро археолози близо до Трън. Необичайно погребение в некропол от V век беше намерено от екип „Агрианика”, с научен ръководител Василка Паунова – археолог в Регионален исторически музей – Перник.

Екипът се зае да спаси от ограбване и пълно унищожение един от най-интересните антични обекти в района. В продължение на десетилетия той бе вандалски разкопаван от иманяри. Археологическите проучвания в Трънско бяха възстановени след 9 години прекъсване, благодарение на финансова подкрепа от Община Трън. Въпреки финансовите затруднения кметът Станислав Николов приоритетно осигури средства за археологически разкопки. Така Трън се оказа единствената община, подпомогнала спасяването и проучването на богатото си културно-историческо наследство и изненадващите открития не закъсняха.

В рамките на 40 дни екип „Агрианика” проучи старинен некропол от периода ІV–V в. Той е разположен върху билото на най-високата могила в Трънско. На 10 м височина над околния терен и на площ от 120 квадратни метра археолозите изследваха 50-тина скелети на жени, деца и мъже, най-вероятно членове на древна фамилия. Според християнския обичай те са били положени в изпънато положение по гръб, с глава на запад и крака на изток. Съпровождащите дарове са бронзова монета и накити от сребро, бронз, кост и стъкло. Липсват оръжия.

Повечето гробни ями са били използвани по няколко пъти. До най-късно погребаният покойник са събрани старателно накуп костите на един или на няколко предхождащи го мъртъвци. Открити са и скелети, положени един над друг. Типичен пример е дете, погребано върху двама възрастни индивиди, починали в различно време.

В друг гроб е разкрит детски скелет над млада жена, най-вероятно негова майка, а тя - до още две деца, на видима възраст около 8-10 години.

Разчиствайки сантиметър след сантиметър, археолозите се връщат назад във времето със седемнадесет века, за да документират един трагичен период, в който най-вероятно епидемия масово е покосила част от местното население. В подкрепа на тази констатация са и съседни гробове, в които са погребани предимно деца и млади жени.

Споменатата майка е била изпратена към отвъдния свят с фино изтъкана зелена дреха, украсена със сини капки. Върху яката са били пришити тънки сребърни пластини с релефни растителни орнаменти. Косите й са били покрити с воал, към който е била прикрепена изящна сребърна обеца, тип наушник. Върху лявата ръка на жената са нанизани девет гривни от тъмносиньо стъкло. Разкритите предмети датират гроба във втората половина на ІV в. Те дават ценна и рядко срещана информация за дизайна на женските дрехи и за украшенията от този период.

Разчиствайки древните човешки останки, археолозите остават озадачени от един необичаен факт. В южната периферия на некропола попадат на плитко вкопани гробни ями от V в., в които сравнително млади мъртъвците са погребани по двойки. Ориентацията на скелетите им, запад-изток, безспорно ги определя като християни. Те са били обезглавени и положени в гробовете в изпънато положение, но по корем, а главите им са поставени между коленете или стъпалата.

До този момент подобна археологическа ситуация не е откривана на територията на България. Обичаят да се погребва човек с лице към земята е много древен и показва неуважението към покойния, който е имал сериозни прегрешения към живите, коментираха археолозите.

Тепърва предстоят научните анализи и справки с текстовете на древни автори, за да бъдат уточнени причините за подобно наказание. Безспорно е, че приживе поведението им не е отговаряло на моралните норми на тогавашното общество и те са били лишени от правото да продължат пътя си към рая.

Първоначалните хипотези на археолозите са, че обезглавените и положени по корем мъртъвци са били прелюбодейци, вещери или езичници, отметнали се от християнската вяра. Погребването им редом до останалите членове на техния род изключва тезите, че те са били убийци или военнопленници. През различните векове последните са били захвърляни в ями, в отдалечени места, извън гробището на местните жители.

Археологическите проучвания на екип „Агрианика” ще продължат и през следващата година. Усилията на археолозите ще бъдат насочени към изследването на вкопани в могилния насип по-ранни гробове от ІІІ в., от езическия период, в който човешките останки са били кремирани и събрани в луксозни глинени съдове – урни. Само две от тях бяха проучени през тазгодишния археологически сезон. В тях редом с кремираните кости бяха открити и накити.

Вече започна реставрацията на откритите предмети и те ще бъдат представени в изложба, която без съмнение ще предизвика голям посетителски интерес.