Loading

ЗЛАТО или живот? Брезнишки общинари, РИОСВ и Трейс рисорсис се срещнаха днес

Освен в трънско, фирмата има проекти и в Брезнишко. Там обществото обаче е много по-загрижено за бъдещето на природата и съдбата на региона. Ето и публикацията в сайта на Брезничани: http://www.breznikonline.com/ 

Това разбраха присъстващите на срещата между изготвилите проекта за добив на злато от страна на фирмата, РИОСВ ,общинската администрация и съветниците от местния мини-парламент. На срещата присъстваха и желаещи да кажат мнението си граждани, поканени независими експерти и т.н.

От страна на фирмата беше дошла „тежката артилерия" в лицето на административния директор Ина Михайлова, мениджърът по екологията Лина Варадинова ,хидрогоелогът инж.Колев, експертът по отпадъците Сийка Терзиева и т.н. Разбира се тук бяха и представителите на инициативния комитет, който се противопоставя на изграждането на мината в града. Стана ясно,че „Трейс Рисорсиз" е регистрирана в страната по българското законодателство като част от фирмата „Юромакс Рисорсиз", който е канадска публична фирма, чийто акции са листвани на борсата в Торонто.Самата среща продължи повече от три часа, като бяха зададени почти сто въпроса към представителите на фирмата и представители на РИОСВ.

Най-често задаваните бяха във връзка с водата, която ще се ползва за обогатяване на рудата. Представителите на фирмата обясниха, че около 95 процента от водата ще е оборотна и ще се движи между два резервоара, окол2-3 процента ще е за питейни и битови нужди и два-три процента ще се добиват за да се запази количеството на необходимата вода. Според тях запасите от вода в общината, които и без това не са големи, няма да пострадат от преработката на златото. Любопитен факт е,че всъщност златото няма да се добива в България в крайния му вид, просто защото тук не разполагаме с такава технология. Преработената и обогатена руда ще се транспортира до Пирдоп, където ще се преработва до ниво златен концентрат, а финалния етап ще се извършва в чужбина.

Друг важен момент, който се изясни на срещата е,че РИОСВ не извършва оценката за въздействие на околната среда. Тя се прави от изпълнители ,които се наемат, и на които се плаща от фирмата инвеститор , в случая „Трейс рисорсиз"РИОСВ ръководи процедурата. Окончателната оценка се дама от ескпертен екологичен съвет, който се произнася и с гласуване с обикновено мнозинство предлага решение на директора на РИСВ. Тази процедура при всички положения ще отнеме около две години максимум, а след това ще стане ясно дали ще започне разработването на обекта, което , според намеренията на „Трейс Рисорсиз" ще отнеме около 4 години.

Представителите на фирмата обещаха, че в случаи на зелена светлина от РИОСВ ще прехвърлят регистрацията на фирмата в Брезник и ще наемат преимуществено местни работници, разбира се, според квалифиацията и образованието им.

Източник: http://breznik.ipernik.com/news/novini/biznes/treis-risorsiz-e-blgarska-firma

Поради технически причини, не

Поради технически причини, не се показваха. Проблемът бе отстранен!

Оти ги немаше коментарите бе?

Оти ги немаше коментарите бе?

da vidim

da vidim

da vidim

da vidim

Че ви изтровят

Че ви изтровят