Loading

Ябланишкото ждрело

Ябланишкото ждрело е eдно от най-красивите и с екстремен привкус, ждрела в България. Толкова диво и истинско, просто трябва да се види - няма снимки, които да представят достатъчно обхватно гледката. На сравнително кратко разстояние ще се насладите на невероятна красота! То се намира в пролома между селата Врабча, Трънска Банкя и град Трън. Непосредствено преди Трън , пътят напуска долината на река Ябланица, следват няколко серпентини през Ездимирската планина и се излиза на висока поляна, на която по посока на движението има отклонение вдясно - за село Банкя. От него започва и близо 2-километровата екопътека, за която има табела. Серпентини, скали, вода и дървени мостчета – това са атракциите по нея, докато стигнете Зелени вир, подходящо място за пикник и отмора. 

Ширината на ждрелото е няколко метра, а някъде долу са бързеите на ревящата река. Гледката е уникална.  

Но е добре да имате и местен водач. В ждрелото се срещат десетки  дървесни, храстови, тревни и животински видове. Някои от тях  са изключително красиви, като например люлякът през месец май или смрадликата през есента, а също и изключително рядката,  срещана само на Балканския полуостров,  фрайхенбахова перуника.

източник:

   http://www.bgizlet.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2557:2011-10-12-00-32-30&catid=39:2009-08-22-10-10-55&Itemid=69

Туристическият информационен

Туристическият информационен център не ви работи. Телефонът посочен в сайта не съществува, сайтът му не се поддържа. Как да ви посетим ждрелата и къде да нощуваме бихте ли обяснили?