Loading

Трънчани не искат да изгубят чистия си роден край

На 9 декември 2016 г. в 11.00 часа на площада на град Трън се проведе среща-дискусия на жителите на община Трън във връзка с постъпилото в общината инвестиционно намерение за мащабен добив на златно- сребърни руди, което разтревожи не само местните жители, но и тези от съседните общини, както и любители на природата на Краището от цяла България.

 

Организатори на срещата бяха Сдружение „Трън”, Трънското културно- просветно дружество „Руй” и Инициативен комитет ‘’ЗА чистата трънска природа’’, които поканиха жителите на района за обсъждане на тревожните проблеми, пред които всички ние сме изправени. Въпреки минусовите температури на площада на градчето стотици хора стояха до последно на срещата.

Жителите на общината са притеснени от очертаващата се перспектива, която би нанесла трайни и необратими щети върху природата и здравето на хората в района. Наличието на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проекто-концесионна площ от 20 кв.км. за срок от 35 години не може да не притесни хората, които обожават родния си край.

img_3904

Богатият на природни дадености и с широк потенциал за развитие на биоземеделие, животновъдство, различни форми на алтернативен туризъм, лов и риболов Трънски край рискува да загуби истинските си ценности и да се превърне в обезлюдена пустиня след края на рудодобивния проект. Притесненията на хората идват и от факта, че доскоро намеренията за проекта са били скрити от населението, което е научило за тях случайно.

За да се осъществи инвестиционното намерение, трябва да бъдат изсечени около 700 000 дървета, подчерта Кирил Ефремов – председател на Инициативен комитет „За чистата трънска природа‘‘. Приблизително 18 тона на седмица ще се взривяват в откритите рудници и концесионната площ на бъдещата златодобивна мина в Трънско, е по-голяма от цялата обработваема площ в общината. Присъстващите призоваха за развитие на екологични производства и туризъм.

Гост на събитието беше кметът на община Горна Малина Ангел Жиланов, който се обяви в тяхна подкрепа: „Има надежда, но трябва да се борите. Каузата е живота ви и живота на вашите деца. Преди 7 година голяма фирма си беше харесала 1500 декара при нас за каменна кариера. Имаше опити да подкупят хора от общината, но организирахме местен референдум и стигнахме до всеки човек. 80% от хората казаха „не“ на концесията. След това нямаше институция, която да спре волята на хората. Няма друг начин“, каза Жиланов.

При нас се заселиха 4 пъти повече хора, спокойни, че ще живеят на чисто. За 5 години вдигнахме четворно производството на биопродукти, а в хидропарка ни на ден идват по 2500 души през лятото“, каза Жиланов.

Хората от Трън бяха подкрепени и от Асен Велев от Радомир. „Преди 5 години и ние бяхме в това положение, а сега инвестиционните намерения за добив на руда вече са в историята. Използвахме опита на г-н Жиланов, направихме местен референдум и успяхме“, каза той.

На събитието бе прочетена и специално изпратена за повода Декларация от кмета на община Велинград – Костадин Коев, който изрази своята подкрепа и съпричастност към каузата: „Общинска администрация Велинград в лицето на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев изразява своята подкрепа за „Гражданска инициатива за запазване на община Трън като екологично чист регион‘‘ в усилията на същата за по отношение на опазването на чистата околна среда на територията на община Трън и недопускане на развитието на минодобивни дейности в региона.“ „Още веднъж заявяваме подкрепа за вашите действия и ви пожелаваме успех в нелекия, но важен път, по който сте поели!‘‘

img_3924

Организаторите на събитието подчертаха, че борбата им ще бъде водена единствено и само със законови средства.

От пресцентъра на „Евромакс Сървисиз“ отрекоха всички упреци, свързани с екология.

[Сдружение ТРЪН]

 

Да спрем готвения

Да спрем готвения апокалипсис!

По силата на гражданския договор, гражданите финансират държавния апарат и го овластяват, за да ги пази той от насилие вътре в страната и от външен враг. Какво правим обаче, ако държавната и местна администрации минат на страната на престъпници и участват в таен заговор за геноцид срещу населението в Трънско? Прекратяваме едностранно гражданския договор и минаваме на легитимно гражданско неподчинение, за да запазим човешките си права и свободи, здраве и достойнство! Силно се надявам, че органите на властта – министерства, областен управител, агенции, кметска администрация, омбудсман и т. н. - няма да ни предадат и предизвикат на открит бунт срещу циничния проект за добив на злато и уран с цената на апокалипсис в Трънския край!!!

Ана Симеонова, с. Глоговица