Loading

Ловджийка ветеран от Трън е обявила война на дървената мафия

 

Ловджийка ветеран от Трън е обявила война на дървената мафия. 76-годишната Занка Боянова е непримирима гражданка, която милее за гората и планината. Това ме спасява - животът сред природата, разказва възрастната дама, на която никой не би и дал завидната възраст. Преди време я лишили от пушката, защото я вдигнала срещу крадци, които и задигнали пилетата в селската къща, която е в махала между трънските села Кожинци и Горочевци. Жената гръмнала с бренекето айдуците и я наказали с 6 месеца лишаване от личното й ловно оръжие. Сега й се иска да пука и срещу тези, които секат гората в Трънския край, но вместо това алармира институциите и се оплаква пред медиите.

През 100 метра по едно дърво оставиха, няма къде да вирее дивечът, реди авджиката с горест. Оплаква се, че сърните и елените са изчезнали, а ги имало като питомни стада и не се плашели от хората. Навремето дядо й имал 500 декара своя гора, признали й наследство само на 100 от тях, а сега и те оставали без дървета, защото бракониери събирали дървесина и в частния й имат, за да я карат към Гърция и Турция.

Стрелям с двете ръце, заканва се Занка и се впуска в разкази за ловните си подвизи. Две диви прасета за малко не изровили картофите от нивата й и тя ги убила на пусия и двете отведнъж. Сега имала среща с мечка стръвница. Разселена била от Родопите. Разпознала я по пломбата на лявото ухо.

И преди по Трънско срещала с мечета, от тия дребните, черни, но не ги стреляла. Занка може и да не бие по стръвницата, но дървената мафия мира не й дава, защото ще остави дивния й роден край без дивеч. А Ловно-рибарското сдружение "Руй" в Трън тази година чества 120 години от основаването си. Това на Занка е най-голямата грижа сега.

Преди да се пенсионира е била деловодителка в общината, работила в местната гимназия и в хотела, а едно време и за държавното предприятие за вторични суровини. Сега си докарва по-малко над пенсията с търговийка с чанта през границата. Обикаля местните манастири по съборите и се радва на децата като й дойдат на гости в Трън през ваканцията от Перник.

източник:zapernik.com

Сега й се иска да пука и

Сега й се иска да пука и срещу тези, които секат гората в Трънския край, но вместо това алармира институциите и се оплаква пред медиите.