Loading

За село Врабча

Врабча (на сръбски: Врапча или Vrapča) е българско разделено село между България и Сърбия по силата на Ньойския договор от 1919 г. Българската част е в община Трън, Област Перник, а сръбската - в община Цариброд, Пиротски окръг.

Село Врабча се намира в планината Гребен, гранична между България и Сърбия. Отстои на 70 км от София и на 10 км от Трън. Малък водопад и прекрасно място за разходка се намират вляво от пътя, непосредствено преди селото по пътя от Трън.
История: В османски данъчни регистри на немюсюлманското население от 1623-1624 година селото е отбелязано под името Върабча с 28 джизие ханета (домакинства). В Българска Енциклопедия /авт. Н. Г. Данчов, И. Г. Данчов, София-1936, с.241/ е отбелязано под името „Врабча", „с. въ Трънска околия; 845 ж. На североизтокъ отъ Трънъ. Живописна околностъ. Населението се занимава съ земеделие, скотовъдство и дюлгерство и е особено гостоприемно. При преброяването презъ 1926 г. имало е 1,029 ж."
По време на Балканската война в 1912 година 2 души от селото се включват като доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Селото се намира на изключително красиво място, на което може да се добиват различни видове плодове и зеленчуци. Макар да е доста обезлюдено, като площ селото обхваща немалка територия, тъй като къщите са разпръснати на относително големи разстояния помежду си - нещо, което е характерно за целия Трънски район. В селото и околностите му са намирани и все още се намират червени плочки, за които се смята, че са от римски храм.

През зимата в домовете са обичайните семейни компании и не се мяркат много външни хора, тъй като селото е високо в планината и е труднодостъпно. За сметка на това през лятото децата се забавляват. Природата позволява да се отпуснеш и насладиш изцяло. Неповторимите планински пейзажи, ливадите с уханни цветя, Врабчанският водопад, който замръзва през зимата, и множеството скали наоколо превръщат селото в чудесно място за екскурзии. Самият водопад се пада вляво от шосето, водещо към селото, в ниското покрай Врабчанската река, където има също нещо като скален тунел, изкопан от реката, и карстов извор, както и кът за пикник и барбекю, който се поддържа от местните хора. В покрайнините на водопада има и множество пещери, които са идеално място за алпинистите и любителите на тези спортове.

Всяка година в началото на септември има голяма фамилна среща на Симовите - род, произхождащ от село Врабча.

Залив Врабча на остров Хейуд, Южни Шетландски острови е наименуван в чест на село Врабча.[3]

Тук е роден Методи Петров, български историк