Loading

Връщат живота на стари училищни сгради

Връщат живота на стари училищни сгради в трънските села. Шотландци купили сградите на някогашните училища в Ерул и Декьовци. Новите собственици на занемарените сгради имали намерение да ги превърнат в туристически бази, които да отдават под наем.

Навремето почти във всяко трънско село, те са 50,  е имало школо, но те отдавна са затворени. До преди три години много от оцелите сгради, пък и тези, които вече ги няма, бяха държавна собственост, но вече всичките имоти са прехвърлени на общината. Много от тях към момента са продадени.

Скулптор от София и художничка купиха училищните сгради в Цигриловци и Кожинци с идеята там да изнесат ателиетата си. Лекар от Перник с корен от село Милкьовци е собственик на базата на някогашния интернат в село Филиповци и смята да прави там социален дом за възрастни хора.

Наскоро за 50 хиляди лева Общината в Трън продаде някогашното училище в Ярловци. То е било гимназия по каменоделство и там са преподавали учители германци.

Около 10 общински имота, където е имало училища по селата в Трънско, все още са на общината и предстои да се правят търгове за тях, обясни кметът Станислав Николов.

Неговото намерение е с парите от продажбите да бъдат купени 10 уютни и модерни павилиона за нуждите на кметстските наместници по селата. Там няма административни сгради. Затова павилионите с по две помещения ще служат за кабинет на управниците, които държат по няколко села и за публични прояви. Евтините и модерни павилиони в кметствата ще са функционални, приветливи и ще поглъщат много по-малко средства за отопление и поддръжка.