Loading

Трънския кмет привлече шведската телевизия

Шведската национална телевизия е дошла на крака при кмета на Трън Станислав Николов, научи “Градски вестник”. Интересът на екипът телевизионери от чужбина бил провокиран от това, че вместо да купи безалкохолни и бонбони за гостите в общината, управникът плати билетите на деветима негови съграждани, бедстващи в Швеция.
За скандала с ромите, отишли на гурбет, градоначалникът беше научил от посолството ни в Стокхолм. Гастербайтерите ни заминали в Швеция като сезонни работници и без договори, да берат боровинки. В резултат на слабата реколта поради лошото време, те не са получавали устно договорените дневни доходи. Живеели са при лоши условия в импровизирани лагери без всякакви хигиенни условия. В някои райони е възникнало напрежение между местните жители и нашите сънародници.
За да се приберат сънародниците ни, в края на юли, Правителството прие постановление и задели 170 000 лева от държавния бюджет за разходите по завръщането на българите.
Дни преди това обаче трънският управник върна деветима от местните, като им плати билетите от по 200 евро. Парите са от т.н. представителни. Вчера Николов заяви, че няма изгледи засега разходите да му бъдат възстановени. Освен деветимата трънчани дошли си с пари на общината, по домовете си са се завърнали още седмина. Предстои това да направят още петима гастербайтери, каза Николов.
Пред екип на Шведската телевизия, той заявил, че България е по- подходяща за Шенген отколкото Швеция. Няма как, в гората над Трън да се изсипят 1000 чужденци и да не ги регистрираме за временно пребиваване, каза градоначалникът.

източник:градски вестник