Loading

Трънски зет написал любимата песен на Вермахта

Трънски зет е написал любимата песен на Вермахта, превърнала се в хита на 20-ти век- "Лили Марлен". Известният немски композитор Норберт Шулце е бил женен за трънчанката Иванка Янакиева. Това е истинското име на звездата в предвоенна Германия Ива Ваня, чийто корен е от граничното село Джинчовци. За произхода на актрисата съобщи племеникът й Илия Богоев. Всички от рода на дядо Янаки са знаели и слушали приказната история на българската Пепеляшка. Умишлено в годините на социализма те не са афиширали родствената си връзка с любимката на Гьобелс. Последният път, когато емигриралата през 1922 година за да стане актриса трънчанка, се завръща в родината си, е в началото на 40-те години.

През 1974 година Илия е бил командиирован в ГФР, но не е посмял да потърси леля си. Днес във фамилната къща в Джинчовци той пази като светиня биографичния кинороман "Ива Ваня или Сладоледената фея". Книгата е с автограф от авторката й- българската журналистка Юлияна Вегенер, позната у нас като Юлияна Недева. Писателката научава за сънароничката ни от друга българка- лекар, при която се е лекувала актрисата. Внезапната смърт на Ива Ваня обаче попречила авторка и героиня да се срещнат очи в очи.

За прочутата си братовчедка споменава в книгата си "И ако това не е живот!" друг артистичен талант от дядо Янакиевия род- актьорът Преслав Петров. Голямата звезда в рода обаче е Ива Ваня. Тя е единствената българка, снимала се в нямото кино. Вероятно е и първата българка, направила актова фотография. Била е Мис Германия през 1930 годиа и многократна шампионка по езда.
Ива Ваня е и сред първите в света, изпяли "Лили Марлен", единодушно призната за хит на 20-ти век. Сънародничката ни е пяла песента и на български.

 

Иванка Янакиева заминала за Германия с ученическата престилка

Трънската Пепеляшка се метнала на дядо си. В актьорската фамилия от Джинчовци голямата звезда е Ива Ваня

Една от първите изпълнителки на хита на 20-ти век „Лили Марлен" заминала за Германия с ученическата престилка. През 1922 година гимназистката Иванка Янакиева емигрирала в Берлин, водена единствено от мечтата си да стане актриса. С типичния трънски инат 17-годишното девойче , което дори не знаело немски, само написало своята приказка за Пепляшка от Джинчовци. Приемайки артистичния псевдоним Ива Ваня, сънародничката ни се издига до висините на европейското кино и става първата и единствена българка снимала се в немите филми. Тя е втората жена в света, изпяла любимата песен на Вермахта, чиято музика написал не кой да е, а съпругът й Норберт Шулце.

Дарбата да влиза в роля Ива Ваня наследила от дядо си. Старецът бил такъв самороден талант, какъвто се ражда веднаж на 100 години, разказват потомците му. Сред най-запомнящите се театри, които устроил на съселяните си, бил спектакълът със собственото му погребение. Дядо Янаки се престорил на умрял, легнал в ковчега, покрит с покров и чемшир, както си му е реда, търпеливо изчакал да го понесат към гробищата и надигайки се от ковчега, направо ужасил дошлите да го изпратят хора. Процесията, начело с попа, се разбягала, мислейки че Янаки е вампирясал. Сред първите побягнали били жена му и децата му, които били посветени в сценката. Никой от тях обаче не посмял да се противопостави на черния хумор на стареца, защото думата му била закон в къщи. Историята с мнимото погребение на дядо Янаки разказва внукът му Илия Богоев който от ранна пролет до късна есен се преселва от София в Джинчовци. Илия е позатегнал къщата, строена от дядо му, с майсторлъка, който имат само трънските дюлгери. Запазил е атмосферата на стария дом- вратите, дюшемето, железните кревати са непокътнати още от 1905 година. Стои си старият каменен зид, подновил е само портите. Макар че са правени в наши дни дървените врати обаче са запазили едновремешната атмосфера. В тази къща е живял и бащата на Ива Ваня- Никола. Самата актриса е родена на път между София и Карнобат и голямата й любов към ездата, биографите й обясняват с първото нещо, което новороденото момиченце видяло- опашките на конете.
Селото, откъдето тръгва рода на Ива Ваня е досами прекроената от Ньойския договор граница. Някога в него е имало над 300 жители. Зимно време сега тук остават трийсетина. Но и те са достатъчни, за да продължат да пишат историята на този причудлив край- едно от останалите все още неподправени райски кътчета в страната ни. И ако някой мисли, че в Знеполе са се раждали само строители и поборници, жестоко се лъже. Фамилията на дядо Янаки е най- красноречивото доказателство, че от този край се е пръкнало и цяло ято таланти. Двама от братовчедите на Ива Ваня споделят артистичната й съдба, изигравайки стотици роли в българския театър и кино.

От рода на звездата в предвоенна Германия са актьорите- братя Преслав и Найчо Петрови. Илия до днес пази като най- свиден спомен в джинчовския си дом плакати, афиши, книги- за и от талантливите му роднини. А като подарък от вуйчо му Преслав е останала дърворезбата- орнамент над полилея в една от стаите на родния им дом.
До Преслав и Найчо застава и още една звезда- от световен мащаб. Сестрата на Ива Ваня- Цветана е прима балерина в Бразилия. Танцьорката става известна с артистичното име Жулиета.

В книгата си „И ако това не е живот", Преслав Петров пише „ Живко Бисеров някога еддин от първите балетисти в Софийската опера, разказваше на своите колеги, между които бях и аз, за голямата балетна звезда. Това, което чух не ме порази, защото го знаех от баща й- вуйчо Никола, но го приемах с резерви. Жулиета, моята първа братовчедка, в битността си на балерина, е била отрупана със злато във вид на лаврови венци. Сам министър- председателят на Франция, ако се не лъжа Даладие, й поднася лавров венец."
И това, ако не е приказка...

"Цял Берлин ми се покланя, аз съм българката Ива Ваня!"

Това е припевът на една от най- популярните песни от 30-те години в Германия. Пеела я е, както се досещате, нашата Ива Ваня. Старт в кариерата й дава известният режисьор Робърт Вине, поверявайки й роля във филма му "Имах един приятел". Екзотичната й красота и неподправения талант й осигурили още няколко роли. За кратко време бедното българско девойче Иванка Янакиева се превръща в новата Дива на немското кино Ива Ваня. Берлин луднал по нея. Снимката й стояла на пощенски картички. На 25 години българката получава короната за най-красивата жена в Берлин. Наградата била "Мерцедес-Бенц кабриолет". Фурорът й в киното продължил и през 1934 г. Заради успехите си актрисата била поздравена лично от Гьобелс. По същото време българката се запалила и по конния спорт и станала шампионка на Германия. Успоредно с това записвала и грамофонни плочи с шансони и канцонети.

"Лили Марлен"- историята на един войник

Феноменът „Лили Марлен" ще остане в историята като може би най-популярната песен в света. Преведена на 48 езика, тя продължава да се пее и по другите фронтове след Втората световна война - в Алжир през 1968, Виетнам, Косово, Афганистан. Истиският й успех обаче е през 1941 година, когато Радиото на Вермахта я излъчва за Африканския корпус на Ромел. Говори се, че когато я чул за първи път Гьобелс не я харесал, защото смятал, че тя ще демотивира армията. Скоро обаче песента става истински хит. Изпълнявали са я Марлене Дитрих, Едит Пиаф, Жозефин Бейкър, Зара Леандър, Лале Андерсен. Ива Ваня е сред първите й изпълнителки. Трънчанката я е изпяла и за първи път на български език.

Брилянтният руски на Ива Ваня ги спасил от линч

Брилянтният руски на Ива Ваня ги спасил от линч при завземането на Берлин от Червената армия. В родината си като ученичка актрисата научила перфектно езика на Толстой от своя приятелка, чийто баща бил белогвардеец. Десетилетия по-късно руската реч се оказала спасителна за семейството й. След разделянето на Германия двамата с мъжа й успели да напуснат Берлин и се преместили в Хамбург. Годините след 1945 г. се оказали трудни за нея и за Норберт Шулце. Те били заклеймени като привърженици на Хитлер, въпреки че никога не са поставяли изкуството си в услуга на неговата власт. Двамата решили да отпътуват за Бразилия при сестрата на Ваня - Цветана. Не след дълго обаче се завърнали в Хамбург, защото получили предложения за нови ангажименти. Семейството има двама синове. Единият става композитор, а другият - режисьор. Ива Ваня умира на 86-годишна възраст, Норберт, който е бил по-млад от нея я надживава с няколко години.