Loading

село Главановци

Ако искате да опознаете красотата на Стара Планина - посетете село Главановци само на 120 км от София в подножието на Копренския Балкан.Населението е 99 души.

Прекрасни условия за рибари, гъбари, билкари, планинари, ловци и всички, които желаят отмора, релаксация, уют и доближаване до селския дух и бит.
Селото е разположено в близост до Лопушанския манастир, изворите на река Огоста, Копренска еко пътека, Дръмшин водопад, пещера Магурата, изчезващото село Помеждин, Белоградчишки скали, Чипровци, Чипровски манастир, Костница "Балова шума", стар римски път, Главановско Кале, Арженишка дупка, връх Шурданица (от него при ясно време се вижда река Дунав).
На 30 км от село Главановци се намира първият град в югоизточна Европа - Чипровци, известен по света и като килимарски център. Забележителен е и Чипровския манастир и Чипровската църква.
На около 73 км са "Белоградчишките скали" и средновековна крепост и от там на 30 км е пещерата Магурата известна с това, че е една от трите пещери със скални рисунки датиращи от преди 7 хил. години.
Над село Копиловци се намира един от изворите на река Огоста сред вековни буки.
На 80 км, на брега на река Дунав е историческата крепост "Бабини Видини кули".

източник:http://www.tuk-tam.com