Loading

Събор на Велиновския манастир "Св.Богородица"

Покана за събор на Велиновския манастир 25.август.2012 година. Ето и информация за манастира:

Велиновският манастир е разположен в пролома на Мисловщицката река, близо до селата Филиповци и Велиново, на 10 км от гр. Трън и на 60 км от София. Велиновският манастир е основан през през 14в., от когато са открити останки от църква и жилищни постройки. Преданието разказва как Велико Ивков и монах Мисаил се заселили в обителта и там прекарали живота си.
Днес Велиновският манастир е запустял и се нуждае от сериозен ремонт. През 1979г. стенописите на църквата са свалени и са преместени в Историческия музей в Перник.

Днес Велиновският манастир е изоставен, а от някогашния комплекс са запазени църквата и две сгради. Храмът е еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод и вероятно датира от ранните векове на османското владичество. По-късно църквата е преустроена и е разширена западната й страна. От стенописите в нея, са запазени изображения само от олтарната част и южната страна. Това са образи на светците-архиереи Василий Велики, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и сцени от христологическия цикъл, като "Рождество", "Кръщение", "Възкресението на Лазар", "Влизане в Йерусалим", "Изцеляване на слепия" и най-прочутия химн в чест на Богородица - Богородичния акатист. По стилови белези стенописите датират от втората половина на 16в.

Настаняване и храна:
Велиновският манастир не предлага спане и храна.

Транспорт:
До Велиновския манастир се стига по пътя за гр. Трън, като отбивката за обителта е при с. Филиповци.