Loading

Празникът на картофа в Трън съвпадна с култовата дата 11.11.2011

Събитието вече трайно е вписано в културния календар на малката погранична община. Така и обясни при откриването кметът на Трън Станислав Николов. Всеки месец при нас има събитие и така се опитваме общината да става по-популярна, а гостите ни да виждат, че при нас се случват много неща, каза той. Традиционното изложение на картофи, семена и гозби от картофи този път беше по-скромно. Само ученици от гимназията по хранително вкусова промишленост в Кюстендил се бяха постарали със засукани хапки и изискано блюдо. От Земен също производителите бяха направили кулинарни изделия от картофи, за да се опита несравнимия им вкус.

Около стотина земеделски производители от областите Перник, Кюстендил и Благоевград се събраха за празника и с интерес изслушаха презентациите на водещи фирми за растителна защита, доставчици на торове, препарати, семена.

„Трън се очертава като един от най-добрите райони за картофопроизводство, заради липсата на болести по картофа, не са заразени и площите, а другото предимство е, че територията е екологично чиста. Наистина можем да се похвалим, че трънският картоф е доста вкусен и атрактивен за пазара", похвали се кметът Николов, чиято семейна фирма е най-крупният производител на картофи в Трънско. Той не пропуска да напомни, че в община Трън се произвеждат най-много картофи в Пернишка област.

Като на всеки празник в Трън имаше и веселба. За това се погрижиха духовият оркестър и състави от Двореца на културата в Перник и сурвакарската група от Батановци. В трънско сурвакарската традиция не е много развита, но затова пък гостите-сурвакари придадоха на празника още една причина да бъде запомнен.

Източник: Градски вестник