Loading

Курбан събра на Богородица десетки жители и гости на Велиново

Всяка година на Успение Богородично в района на Мисловищкия манастир, който носи името „Света Богородица“ се събират местните. В събота отец Николай отслужи служба и освети двата казана курбан, приготвени от леля Гана. Свещички за здраве запалиха присъстващите, а после бяха поръсени със светена вода от свещеника.

На обща трапеза да вкусят от курбана седнаха и млади, и стари.

Мисловщичкия манастир „Св. Богородица“ се намира на 2 км. от село Велиново. В миналото до 1950 г. то е носело името Мисловщица. Манастирът е построен вероятно в късното средновековие, опустошаван е многократно по време на турското робство.  

Легендата разказва, че случайно в кр. на ХVІІІ в. благочестивият християнин Велко Ивков от с. Мисловщица, търсейки загубено добиче, попада на това място и забелязва каменните основи на разрушената обител. със собствени средства той възстановява черквата, а в близост до нея строи малка магерница, в която прекарва старините си.

Тук той е заварен от дошлия от Дечанския манастир известен църковен деятел в този край архимандрит Мисаил Байкушев от гр. Трън. Под неговото ръководство през 1838 г. тук е построен голям манастир. Манастирската църквата е еднокорабна, едноапсидна и безкуполна сграда, с допълнително пристроен притвор.  Стените на изцяло са били покрити със стенописи. От тях днес са запазени само фрагменти. По стила си те приличат на стенописите от Трънския манастир “Св. Архангел Михаил”. Днес от манастирския комплекс “Св. Богородица” е запазена само манастирската църква, която е в лошо състояние и е труднодостъпна. Запазена е и камбанарията с камбаната.

Местните са твърдо решени да възстановят храма. Вече е прокаран път до манастира, има и пътека за пешеходци. С доброволен труд е разчистена стопанската сграда, наливат се пояси с бетон за укрепване, за да се зида по-късно етажа.

„Мъж от Хасково, Светлозар Стоянов с приятели се е нагърбил със задачата да възстановят светата обител. И ние ходим да даваме безвъзмезден труд.Поправен е покрива над най-пропадналата част,разчистено е наливат се пояси за укрепване“, разказа Ели Димитрова, една от ентусиастите, решили да възстановят манастира. Помощ със средства и техника оказва бизнесмена Васил Василев от селото.

 

източник:mirogled.com