Loading

Изповед или Трънски неволи

Преди време срещнах една жена от трънско, която ми каза: еми ето, няма работа, няма поминък, но сега ще дойдат едни хора и ще ни донесат и работа и поминък и всичко ще бъде наред.

Питам се, откъде тази жена беше стигнала до извода, че някъде отвън, без ничие участие, някой ще се появи и ще ощастливи всички жители на Трън. И си отговорих – начинът на мислене, манталитетът е причината. От едно време, когато някой друг решаваше, а ние изпълнявахме, когато самоинициативата беше рушене на нормите, а предприемачеството беше престъпление.

Обаче от онези времена изминаха 27 години, една трета от един век. Кой сега е виновен, че в Трън и региона няма препитание и стандартът не е висок. И така ли е наистина? Колко души се занимават крупно със земеделие и те бедни ли са? Колко се занимават с дърводобив, животновъдство, транспорт и други дейности и те ли са бедни? Аз не мога да намеря майстори строители. Две години се точи обикновен ремонт на старата ми къща. Майсторите нямат време от поръчки и работа. Тук кипи дейност и се случват неща. Циганите не искат да работят за надница под 30 лв., а и не могат – и те са заети. Майсторите железари и те са заети за месеци напред.

Някой замислял ли се е защо това е така и какво се случва тук и в околността? Ще ви кажа – все повече хора, такива като мен се ориентират да прекарват почивните си  дни в трънско, а лично аз, смятам да заживея постоянно тук. Все повече от хората, чиито корени са тук, възстановяват старите си домове или строят нови. Не е необходимо да обяснявам, защо искам да се върна. Това не може да се обясни с думи, но всеки един от нас го усеща в себе си.

По интересното е, че вече има не малко хора, които нямат нищо общо с нашия край , си купуват парцели за строеж или готови къщи. Заселват се тук. Тези хора, дали не стимулират развитието на търговията и услугите в трънско?

Защо, обаче мнозинството остава сляпо за тези процеси, защо никой в т.ч. и общината не работи за развитие на туризма в няколко аспекта, в развитие на био – земеделие и животновъдство. Защо тълпи туристи обикалят центъра на Трън и се чудят къде да отидат и какво да видят. Защо няма къде да се нахранят ?. Защо няма нормална кафе-сладкарница, защо няма забавления за децата, защо няма пералня и химическо чистене? Защо в Бусинци няма керамика – три пъти се опитвах да си купя стомна или оканиче, защото ги харесвам, а дали съм бил само аз? Защо в Ярловци няма табела за язовира, защо къщата за гости в селото е празна? Защо няма поне един екскурзовод да разходи желаещите? Защо няма едно кръчме, като на много места в България, да предлага трънски специалитети, приготвени с домашни продукти.

А интересът към трънско, като туристическа дестинация се засилва все повече. Самите трънчани, местни и приходящи, прекарват почивните си дни по родните си места. Всички те, идват не  за друго, а заради най-голямото богатство на трънския край – чистият въздух, чистата вода и храна. Трънско, заедно с Власинския резерват, продължава да е една от най-чистите области в цяла Европа. Поне в България, по-чиста природа няма.

Какво обаче правим за да запазим всичко изброено до тук, ако допуснем природата ни да бъде заличена. Да унищожат почвата, водата, въздуха, да прогонят завинаги дивеча, а най-вече хората. А вас да загробят. Тези които ще дойдат да работят ще си отидат, тези които са получили подкупи, (с малки исключения) няма да могат да си отидат. И ще мрат в пустиня. Кой изобщо даде право на когото и да било, да си мисли, че може да решава съдбата на национално богатство, кой изобщо си мисли, че има право на мнение, когато става дума за наследството на децата и внуците ни, за наследството на идните поколения.

Ние нямаме право на нищо друго, освeн да браним това наследство и да се борим с „добронамерените инвеститори“, които искат да го отнемат от трънчани и потомството им. Защо в Радомирско, население, партии и община, като един изхвърлиха всички подобни златолюбци и не дадоха да унищожат земята им и тях самите ? Нима там са богати и проспериращи, та не са имали нужда от токсична смърт, постоянни взрирове и постоянния тътен на многотонни самосвали. Или може би не са искали тълпи от пияни миньoри от други краища на България, които са дошли в чужд край и не ги интересува какво ще оставят след себе си. Дали Радомирци са глупави , та не са повярвали в „екологичното“ ограбване и разрушаване на земята им и превръщането  й в пустиня за винаги. Или не са искали рак и репродуктивни проблеми.

Интересно как ли би се отнесло циганското население в гр. Трън към идеята, че техните деца ще бъдат най-много засегнати, доколкото потенциалните инвеститори агитират най-много сред тях. Тук не искам да коментирам малката група трънчани кореняци, които са поддръжници на проекта. Не мога да си представя, как в Радомир хората, кмета, че даже и партите, които винаги са на различно мнение са се обединили и са пресекли намеренията на ограбващите България и унищожаващи природата, а в Трън това не се случва.

Освен това някой задава ли си въпроса, защо държавно богатство със стратегическо значение и то на страна с нарастващ външен дълг се отдава на чужди фирми безплатно и завинаги. Ако не обичате Трънско, и България ли не обичате ? Ако е така, всеки който иска да следва химери, да не си позволява за сметка на живота и здравето на нормалните хора да мъти водата и да работи за националните предатели. Поколенията ще съдят, но ние със сигурност няма да мълчим и ще се борим сега, ЗАЩОТО СМЕ ПРАВИ, ИСТИНАТА Е НА НАША СТРАНА И ЗАЩОТО БОГ Е С НАС !.

Андрей Младенов

[Сдружение ТРЪН]