Loading

Фамилията на кмета на община Трън Станислав Николов е засадила близо 1000 дка с картофи.

Сега реколтата се прибира като средният добив от декар е 3,5 тона, похвали се Николов.

„До два дни приключваме с прибирането на картофите, доволен съм от добива, картофи се садят при вода. При тези сушави години, особено тази, без поливане резултат няма“,сподели тайната на успеха Николов.

Засетите площи са по поречието на река Ерма,, за поливане Николов има изградена поливна професионална техника с агрегат и напоява зеленчука директно от реката.

Картофите продава на борси в цялата страна, търсен е като производител заради качествената и екологично чиста продукция. Николов е доволен и от изкупната цена тази година- търговците давали по 45 ст. за килограм докато миналата година, присъщите резултати от декар са плащали по 25 ст.

„Сега заради голямата суша тези, които не са поливали имат слаби резултати, затова и количествата на пазара са по-малко от миналата година. Това е и причината за по-високата изкупна цена“, обясни Николов.

Трън е сред районите, в които се произвеждат екологично чисти картофи, продукцията е търсена в цялата страна, а през есента стана традиция в пограничния град да се провежда празник на картофа. На него производители предимно от Югозапада излагат не само сортове от зеленчука, но и много ястия, сладкиши, дори и ракия от картофи.

 

източник: mirogled.com