Loading

Евгений Динчев, планински водач: Много по-бедни откъм природа райони от Трън са туристически центрове

Разговор с планинския водач Евгений Динчев, управител на туроператор „ТРЕККИНГ“ ООД. Г-н Динчев е един от първите водачи, които започват да организират екскурзии в планините в община Трън. В последните години и други фирми се ориентираха към тази дестинация и все повече планинари опознават красотите на Краището.

img-9055kj

Планините на Краището в последно време излизат от анонимност. Има ли интерес от ваши клиенти към преходи в трънско?

Да, определено може да се каже, че Краището излезе от анонимност и все повече любители на природата скитат по неговите красиви и малко познати планини. Последните години имах доста групи по Краището от двете страни на границата. Определено има интерес към Трънския край и съм срещал на място много мои бивши клиенти, които сами са се върнали и с приятели и близки обикалят природните и исторически забележителности.

На кои места водите туристи, коя е най-предпочитаната дестинация?

Водя групи по различните планинки в района – Милевска, Кървав камък, Завалска, Гребен с красивия връх Драговски камък, Стражите и най-вече по Руй. Най-предпочитаната дестинация са ждрелата – Ерменското и Ябланишкото.

С какви впечатления остават хората след екскурзиите? Какво ги мотивира да посещават Трънския край?

Винаги си тръгват с отлични впечатления ! Мотивира ги чистата и пощадена засега природа, както и труднодостъпните доскоро гранични и пригранични планинки. Разбира се и културно-историческите паметници в района.

Разкажете за хората, които ползват вашите услуги в райноа, предполагам че болшинството от туристите са от София, има ли групи от по-далечни места на България или чужбина?

Около половината от хората, които водя, са от София, а останалите от цяла България, като най-многобройни са от Варна, Бургас и Пловдив. Идват и българи, които живеят постоянно в чужбина, но се завръщат за малко в България.

Какво бихте препоръчали за по-добро развитие на планинския туризъм в община Трън?

На първо място създаване на селска база /къщи/ за нощувка по пръснатите из планинките малки китни селца. Тоест, има чудесни условия за селски туризъм, в случая съчетан с планинския! Разработване и маркиране на нови и непознати планински маршрути, свързани и с базата за нощувка. Задължително един достатъчно голям и работещ непрекъснато /вкл. и Събота и Неделя/ туристически офис в Трън ! Създаване на един обновен и подробен туристически пътеводител за Трънския край ! И естествено, целенасочената и разумна реклама, най-вече в социалните мрежи!

Има ли потенциал за увеличаване на туристическия поток в Краището?

Разбира се, че има ! Къде, къде по-бедни откъм природа райони по света са туристически центрове… Близостта до София трябва да се използва много рационално и с малко капиталовложения /собствени, държавни и европари/ да стане истински рай за туристите и планинарите !

[Сдружение ТРЪН]