Loading

Д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията в киселото мляко

Стамен Григоров е български микробиолог и лекар, който първи е описал бактерията Лактобацилус булгарикус - един от микроорганизмите, предизвикващ образуването и ферментацията на киселото мляко.
Той е роден през 1878 г. в село Студен извор, Трънско. Завършва гимназия в София. Следва естествени науки в Монпелие, а после прави докторантура по медицина в Женева. Дисертацията му е на тема "Принос към патогенезиса на апендицита". Отличена е със специална награда на университета. Стамен Григоров работи в Женевския университет като асистент на проф. Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.
През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално той описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А". По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус", в чест на родината на неговия първооткривател. Днес официалното име на този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905".
Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание „Revue Medicale de la Suisse Romande" заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия институт по микробиология, в Париж. Ръководството на института възлага на бъдещия лауреат на Нобелова награда за медицина и физиология Иля Мечников да потвърди докладваните данни. Иля Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето.
На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове - професор в Женевския университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1915 г. се връща в своето отечество. Започва работа, като околийски лекар и управител на болницата в Трън - днес тя носи неговото име.
След завръщането си, започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. Негова статия по темата излиза на 29 декември 1906 г. в парижкото списание „La presse medicale".
През Балканската война заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран си се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен неговият брат - Христо Григоров. Въпреки усилията на Стамен, брат му почива на 32 години от раните си.
През Първата световна война, д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст" и златен медал „Червен кръст".
В периода 1922 - 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов, в Александровска болница в София. Работи във Велико Търново, Горна Оряховица, Провадия и Варна.
След 1935 г. продължава туберколозните си изследвания в Италия. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.
Почива на 27 октомври 1945 г. в София.
Днес близо до родната му къща в с. Студен извор се намира единственият в страната Музей на киселото мляко.