Loading

500 безработни от Трън тръгват на работа

500 безработни от община Трън ще тръгнат на работа през новата година, съобщи кметът Станислав Николов. Така безработицата в пограничната община ще намалее с около 70%. Това ще стане чрез субсидирана заетост след защитени проекти по различни програми. Без работа в региона в момента са около 23 на сто от хората. Назначенията ще стават чрез Бюрото по труда.

Планира се да бъдат наети на работа около 350 пътни строители и озеленители. Те ще преминат през 3-месечно обучение, след което ще бъдат назначени на работа за 1 година, поясни кметът. Освен това на 4-часов работен ден са назначени 120 човека за аварийни дейности, около 50 човека ще бъдат назначени за домашни помошници и лични асистенти. В момента в Трън се изгражда Център за обществена подкрепа. В него ще работят около 19 човека, а други 12 ще бъдат назначени в Центъра от семеен тип за възрастни хора.

Съкращения на общински служители няма да има, уверява кметът. Той се надява 2011-та година да бъде по-успешна за общината във финансово отношение, тъй като бюджетът е същият като предходната година. Благодарение на антикризистните мерки, изразяващи се в пускането на служители в неплатен отпуск или спиране на уличното осветление на общината, са спестени 50 000 лв. в края на годината.